Thursday, 19 August 2010 21:48

Angelina vs Lenka

Ambasadorica dobre volje UNHCR-a za Uskrs je posjetila Goražde i Višegrad. Cilj dolaska Angeline Jolie bile su izbjeglice, povratnici, interno raseljene osobe i Romi. Anđa je posjetila izbjeglički centar Splavište kod Goražda i razgovarala sa Razom Babić, kojoj je rečeno da medijima ne otkriva detalje razgovora, kao da je razgovarala s Gospom. Razu iz Višegrada četnici su zarobili, a njene blizanke je usvojila obitelj sa Sandžaka. Danas su to djevojke, koje joj dođu u posjetu, a pred njom pomajku zovu majkom. Priča se da su Srbi silovali Razu, ali i bez toga je njena sudbina žalosna. Potresena Angelina odlučila je snimiti film o muslimanki koju siluju Srbi. U lijepom starom gradu Višegradu, gdje duboka Drina vjekovima teče, ostade joj tužna uspomena.

Ustaj curo mala ružo procvjetala, evo zora rana Drinu obasjala! Bila je prilika da Anđa zagazi Drinu ispod čuvenog mosta Mehmed paše Sokolovića iliti ćuprije Ive Andrića, i tako oda počast davnim vremenima, pa i našem vitezu Juri Francetiću, Tomb Raideru iz Crne legije. "Kad je Drinu pregazio u nogu je ranjen bio. On ne viče ajme meni, već on kliče: Za dom spremni!". Da je Jure za života sreo neku svjetsku ludaru, ne bi mu palo na pamet gaziti Drinu. Ovako je 1942. potisnuo partizane preko Drine, pa je Tito htio ne htio morao uključiti Srbiju u drugu Jugoslaviju. To je sve pokvarilo. Na prvu obljetnicu NDH Jure je poslao Anti Paveliću brzojav: "Potresni su prizori našeg ulaska u Srebrenicu, kada su sinovi u ustaškoj odori pokazali svojim majkama, donoseći im zaštitu hrvatskog oružja da mogu nastaviti s obavljanjem svojih poslova". Da li tu dolazimo do odgovora zašto je muslimanska Srebrenica pripala Republici Srpskoj, iako su Srbi u njoj počinili jedan od najvećih genocida u povijesti?

Bože moj, Anđa vodi računa o poravnavanju krivnje za zločine na Balkanu. Morala je obići i nekog srpskog izbjeglicu u Hrvatskoj. Stoga ovih dana dolazi na suprotnu stranu NDH iz 1944. Idealan srpski izbjeglica u Hrvatskoj zove se Rade Šerbedžija. Zajedno sa svojom družicom Lenkom i brojnim potomstvom (plodan neki umjetnik) smjestio se na rezidencijalne Brijune. Prava milina. More, samotne plaže, stare utvrde, kraljevski život. Koja predivna komocija u odnosu na Razu, koja je stvarno zlostavljana, progonjena i zatočena u tri kvadrata. Lažni disident Rade i njegov klan izgradili su solidnu poziciju u crvenoj Rijeci i u kazalištu Ulysses. Lenka Udovički postala je redatelj, a tim putem idu i sretna mladunčad: Netko je financirao predstavu Medeje u SAD, gdje se kao glavna redateljica pojavila Lenka, a na daskama se tom prigodom ogledala Annette Bening, koja je nedavno nazočila izvedbi Shakespeareove Oluje na tvrđavi Minor Malog Brijuna. U srpnju ove godine na Brijunima se pojavila i Vanessa Redgrave. "Drage djevojke, prije deset godina, kad smo prvi put zajedno zapjevale na Brijunima (valjda Stipi Mesiću), bile ste još male djevojčice" - rekla je na pozornici pulske Arene Nini, Vanji i Milici, kćerkicama Rade i Lenke i dodala kako ih voli poput obitelji. Dok se Rade krio u Sloveniji ispred pomahnitalog ubojice Franje Tuđmana, dobio je poziv Britanke Vanesse Redgrave (MI6-16) da s njom osnuje Moving Theater. Rade i Lenka stanovali su kod Vanesse, a kada je Vannesa prešla u SAD, ostavila im je svoj stan na raspolaganje. Da li postoji sretnija obitelj za posjetu UNHCR?

Angelina treba ustanoviti da li bivši "bjegunac" Rade ima pristojne uvjete za život ili su Brijuni nešto poput otoka Golog iz Titovih vremena. Za Anđu je Rade politički Hrvat, a mi pamtimo Srbina koji glumi Rusa. Lenka je po majci Bolivijka, koja je bila Beograđanka, pa možemo reći da ima šanse da postane politička Hrvatica. Kada su se Srbi u Krajini digli na bunu, Rade je šutio, a kada je uspostavljena formalno samostalna Hrvatska, Rade je žestoko protestirao i uključio se u žestoku propagandu protiv Hrvatske. Na Brijune je najprije stigao Stipe Mesić. Za njim je došao Rade, a za Redetom Mira Furlan. Sve u svemu, vratio se Matan. Cijeli Imotski čeka primjeren spomenik Vladi Gotovcu, a ono dolazi kip Rade Šerbedžije. Narod bi radije vidio kip Fabijana Šovagovića, koji je zasigurno odigrao izvorniji lik iz Imotske krajine, ali niti Imotski nije što je nekada bio, pa se danas Rade bolje uklapa. Bože moj, nekim je izbjeglicama suđeno da pate, a nekima da uživaju i još budu slavljeni. Mudro je ove posljednje pokazati Anđi, pa neka se svijet čudi kako postupamo sa pobunjenim Srbima. Kvarner, Zagreb, Imotski i svijet su pokoreni, ali Radetu osvajanje Splita nije pošlo za rukom. Split već ima svoga Matana, gradonačelnika Željka Keruma, koji je rekao Radetu u brk: "Netko tko promovira velikosrpske i pročetničke ideje nema što tražiti u ovom gradu!"

Kada se raspravljalo o diskriminaciji jugoslavenskog režima prema Hrvatu Fabijanu Šovagoviću, Rade je priznao da je za Jugoslavije kao Srbin bio zaštićen. Podobnost mu je donijela karijeru kazališnog glumca, pa se uskoro pojavio u filmovima i TV-serijama. Njegova popularnost ostala je u balkanskim okvirima, a onda mu je lažno disidentstvo donijelo svjetsku karijeru. Protuhrvatski lobiji u svijetu izuzetno su snažni, a pripadni srpski je moćan za sebe, pa se Šerbedžija pojavio kao sporedni glumac u A-produkciji. Zbog jezičnih ograničenja/prednosti uglavnom je glumio Ruse. Kao iskusni socijalistički kazališni glumac sa dasaka, koji je navodno pobjegao ispred Tuđmanovog fašističkog režima, uživao je na tom krivo informiranom Zapadu određenu reputaciju. Svi smo zaboravili ružnu činjenicu da je Rade proveo skoro cijeli svoj vijek kao režimski glumac komunističke diktature. Sve je kao nekad, pjevaju slavuji, samo tebe, draga na Bikavcu nema. Zapravo, Rade je bio Titu dika, pa je to i Mesiću i Josipoviću. U svakom slučaju, ponaša se kao da mu Brijuni pripadaju, kao Titov leno. Navrate i naši veliki prijatelji poput Slavenke Drakulić, koja se čudi: Zar je Istra u Hrvatskoj? Klan se širi i utvrđuje svoje pozicije na tvrđavi Minor.

Višegrade grade gdje je moja draga, k'o da sa mnom sretna nikad nije bila. Gledao sam Drinu dok me je ljubila, zar je naše noći već zaboravila. Anđa će navodno na Brijunima pogledati "obiteljsku predstavu" Kralj Lear. Sa Anđom nikad ne znaš, ali sve to pomalo nalikuje na besplatnu reklamu Rade Šerbedžije. Nacija se sramoti, jer je poludjela za američkom glumicom. Istina, Anđa treba image kazališne pojave, koji će sakriti da je industrijski proizvod. Ako je Lenka postala redatelj, zašto to ne bi mogla biti Angelina? Izgleda da njeno vrijeme poželjne cure iz Višegrada prolazi i da kapital s njom ima nekakve nove planove. Rade u svemu tome igra neku ulogu. Koju i čiju? Čudni su ti lobistički putevi. U svakom slučaju, družina Rade-Lenka za vlastiti gušt i obiteljsku promociju, pa i preseravanje kvarnerske lijeve elite vrti nekakve predstave, a mi to uredno plaćamo kao veliku umjetničku pojavu. Tu ne možete fulati. Jer ako nešto pogriješite, kritičari to nazovu namjernom stilizacijom. Radina reklama postaje opasna, jer postoji mogućnost da se zbog Anđe na Malom Brijunu pojavi premijerka Jadranka Kosor, slijedeća izbjeglica iz Hrvatske. Da li Rade i Vannesa pomažu bjeguncu Sanaderu da se snađe u SAD? Možda Anđa donosi Jadranki nove instrukcije Condoleezza Rice, a možda Jadranka preko Anđe šalje materijale Sanaderu? Sve je to prilično mutno i na granici obavještajno-kriminalnog podzemlja. Nitko ne zna što je Angelina razgovarala sa zlosretnom Razom i da li je posjetila Srebrenicu. I, da li stvarno kani na Brijune? Da li je sve to na neki skriveni način povezano? Za sada znamo da se Rade grebe za novu ulogu Rusa ili Srbina. Da li će Anđa skužiti s kim ima posla? Postoji opasnost da će Rade svoj svjetonazor (čitaj: predrasude) ugraditi u njen film. Nadamo se da Rade neće glumiti Srbina koji siluje muslimanku.

Tvrtko Dolić 2010-08-19 Angelina vs Lenka