Wednesday, 02 February 2011 21:34

Always Ultra Sensitive

Žena je dugi niz godina bez ikakvih problema ulazila u prisavsku Kockicu i druge institucije SRH. Družila se s partijašima, udbašima i kriminalcima. Bila je novinarka u boljševičkoj diktaturi i morala je surađivati. Ali je zato mogla bez opasnosti po život i tijelo otići do "srpskih" balvana u pobunjenoj Krajini. Godine 1993. u Beogradu je pila kavu s Radenkom Radojčićem, koji je po Hrvatskoj minirao židovske objekte radi kompromitiranja hrvatske države. I na kraju bio aboliran! Iz nekog je razloga palila pokojnog Franju Tuđmana, koji bi dao sve da pročita njeno pismo u boci. Ljubomoran je bio i Veljko Kadijević, jer je Jasna održavala kvalitetniju dvosmjernu komunikaciju s Miroslavom Lazanskim. Usprkos svojim sumnjivim izletima, bila je zaprepaštena da netko na ovim prostorima prati novinare i zbog toga digla veliku frku. Teško je odrediti tko je zbog Jasne pokrenuo tzv. jako osjetljive protuobavještajne metode. U svakom slučaju, Jasna Babić poslužila je jednom visoko rangiranom agentu SIS-a da na njenoj mjesečnici izgradi karijeru. Operativac je doslovno shvatio svog idiotskog šefa, koji je imitirao filmske uzore: Ta je kučka naša prva meta! Želim znati kada ide na WC i što tamo radi! Sretnem "našeg" Bonda u zagrebačkom Folnegovićevom naselju - pištolj na suvozačkom sjedalu a sam 007 prebire smeće. Znaš, kučka pije! - veli mi dok pregleda jedan higijenski uložak, kao da čita šalicu nakon kave. Uvijek sam mislio da takvu činjenicu odaje mokraća. Što te briga, ne vozi ona! - lanem. Novinarski posao bio je stresan koliko i onaj obavještajni. Uvijek me zanimalo da li je 007 koristio DNK-analizu za odvajanje Jasninih uložaka. Uspravi se i ljutito pokaže jedan uložak: Toj partijskoj uložini krv je crvenija nego što je normalno!

Meni su kroz glavu prolazila čudna pitanja. Ili je žena čista ili talog ostaje! U nama dečkima smeće ostaje do kraja života, a neki se likovi takvi rađaju. Nešto se kemijalo u srednjem vijeku, kada bi liječnik bolesniku pustio krv. Međutim, kada pogledate te naše iskvarene političarke u menopauzi, nedostaje nam dobro staro spaljivanje vještica. Što se tu ima dokazivati Jadranki Kosor? Ipak, ne pada mi na pamet tvrditi da je formalno bila desna ruka Ive Sanadera, a neformalno uz Stipu Mesića, jer bi me mogla tužiti. Naime, uvedeno je kazneno djelo sramoćenja, čak i za slučaj ako o nekome kažete istinu. Umjesto da riskiram sudski spor, priđem nadmoćno Kosorici i drsko ponudim nacionalnu izdaju u krevetu. Ako me odbije, pokažem kažiprstom na nju i dreknem: Lucifer!!! Priznala bi odmah sve i Sanader bi izašao iz pržuna do kraja dana. Koliko znam o tome, mjesečnica nije lunarno određena, niti je vezana za nekakav kalendar. A opet, Babićku nije mogla zaustaviti niti mjesečnica niti slična godišnjica. Veselila se svakom čišćenju u Partiji i HDZ-u. Brzo je shvatila da su sve strukture iskvarene, bez iznimke. Ovih je dana otvoreno i više puta izrazila svoju sumnju u poštenje Mladena Bajića i Tomislava Karamarka. Drugačije ne može biti - cijeli državni vrh boji se pokazati svoje smeće - Vlada nije u ostavci nego u menopauzi - Jasna je prije dva tjedna izjavila u Nu2 da je Lora noćna mora Mladena Bajića! Always Ultra Night. Očekivao sam dramu u državnom vrhu i prekid menopauze u policiji i pravosuđu, a ono ništa. Teško je spaliti državnog odvjetnika, kada to mora provesti sam državni odvjetnik.

Kakva ti je to istraga? I ja sam imala razlog da ga ubijem (Pukanića). Zašto mene ne ispitaš? - Jasna je bijesno vikala u slušalicu. Bajić je držao istragu o ubojstvu Pukanića u okvirima koje je postavio Pukanićev omiljeni Stipe Mesić**. Zašto to meni govoriš? Što se to mene tiče? Neću da meni govoriš! Reci policiji - panično je mucao Bajić prije nego što je prekinuo telefonsku vezu. Da vas podsjetim, Pukanićeva supruga Mirjana strpana je u ludnicu uz asistenciju vrha države, poznatih psihijatara i policijskih institucija. Bajiću i Karamarku ni jednoga trenutka nije pao na pamet najlogičniji istražni smjer u svijetu koji počiva na medijskoj moći, nekretninama i crnim izvorima prihoda. Babićka je tijekom posljednjeg Nu2 gledateljstvu prezentirala dokument iz Pukijevog sefa - zašto taj uložak nikoga ne zanima? O, da, crna blagajna također je postojala u Nacionalu, u količinama koje su bile dovoljne za isplatu desetak posto dionica na ruke - izjavila je Babićka. O duhanskoj mafiji je Ivo Pukanić objavio najmanje tekstova. Prvih nekoliko napisala sam ja, potom je serijal preuzeo Berislav Jelinić. Kada je u Italiji otvorena istraga, sve troje smo pozvani za svjedoke. Moje i Jelinićevo saslušanje bilo je zakazano za 08.09.2002. Poziv sam sačuvala, proslijedivši ga poslije Rajku Mlinariću, odvjetniku Slobodana Đurovića. Nadala sam se kako će pred sudskim vijećem dokazati i prokazati svu besmislenost Bajićeve konstrukcije, koja već dvije godine prikriva nevoljkost da se dozna istina o Pukanićevoj smrti: kakva je to mafijaška pamet da likvidiraju Pukanića, ostavljajući na životu dva autora i dva svjedoka? - kaže naša famozna Klara. Nevjerojatno je što sve možete iščitati u nekom neoprezno odbačenom ulošku.

** Kada je Nacional prošao tajkunizaciju, Pukanić je postao gad - kaže Jasna. On nije bio tajkun koji je nastao iz pretvorbe, on je nešto i radio, i to je sve bilo tako dok se nije prodao Pantovčaku ili Markovu trgu.

Tvrtko Dolić 2011-02-02 Always Ultra Sensitive