Saturday, 03 July 2010 18:23

Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda je bila lijepa,
lijepa kao njeno ime,
kao svijetlo u samoći,
kao sunce usred zime**.

 

Bila bi idealna predsjednica RH. Koliko se god farbao poput nje i oponašao njen čarobni osmjeh, Ivo Josipović ipak je samo muška lignja. Zašto je HDZ mislio da je Andrija Hebrang poželjniji? I Andrija je pokušavao oponašati taj njen osmjeh. Nije išlo. Plakao sam kao ljuta godina. Andrija se na kraju pokušao šaliti, pa smo svi jecali. Zašto nismo imali pameti, pa birali Kolindu za predsjednicu RH? Imali bismo osobu koja bi najbolje prezentirala Lijepu Našu, predivni Jadran, modro more i plavo nebo. Izvrsno poznaje engleski i španjolski jezik, a govori i portugalski. Neke jezike poznaje pasivno, nešto sitno: njemački, francuski i talijanski. I još se jedina snalazi u divljoj šikari naše diplomacije, koja bi trebala biti temeljno zaduženje predsjednika RH. Uostalom, bila je 2005-8. naša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija.

 

Ali onda jednog dana,
Kolinda od mene ode,
sve su staze bile puste
i hladne su bile vode.

 

Kolinda Grabar-Kitarović plijenila je sve redom i polako izlazila u prvi plan, potiskujući kult Ive Sanadera. Svi smo je vidjeli kao novu predsjednicu RH. To je zabrinulo samog Sanadera. Bilo tko iz HDZ-a na funkciji predsjednika RH ugrozio bi Sanaderovu čelnu poziciju u HDZ-u. Stoga je Mesiću suprotstavio tada marginalnu Jadranku Kosor, za koju smo svi znali da nema šanse. Kao što je Jadranka Kosor kandidirala Hebranga, jer je znala da neće proći. Uostalom, zar se nije izvrsno slagala u kohabitaciji sa Stipom Mesićem. Zli jezici kažu da je Sanader ušao u Picasovu zreliju fazu, kada se veliki slikar više okretao za pofarbanim kandidatima, nego za predivnom Ojom Kodar. Navodno smo tako dobili Gordana Jandrokovića, stručnjaka za građevinske aspekte ONO i DSZ, koji dobro poznaje mađarske pogranične dijalekte i može odigrati značajnu ulogu u mučnom procesu obnavljanja Ugarske. Čudno je to: Jandroković je istim šeretskim osmjehom pokušao impresionirati Davorina Rudolfa, ali nije išlo. Ovdje mi nije namjera ocrniti tvrdoglavog Rudolfa, koji se drži istog domoljubnog usmjerenja kao pijan plota.

 

Kolinda je bila lijepa,
lutali smo dugo gradom,
gledao sam njene oči,
ljubio joj usne kradom.

 

Ponekad se pitam da li je Darko Domijan radio u osiguranju lijepe Jelene. Obožavao ju je, fotografirao i popunjavao svoj tajni album. Bilo kako bilo, pojavile su se fotke naše Kolinde iz privatne kolekcije izvjesnog Ivana Sarića iz VII uprave MVP, a bune se Nijemci, jer je usput prezentirana obitelj njemačke veleposlanice u Washingtonu. Tko nadzire Kolindu? Stara babuskara Udba ili neki drugi komad? Mislite li da je zaista problem odvoženje djece u školu? Sve naše "tajne" službe koriste se samo za privatna razračunavanja političke vrhuške. Nekada davno Mate Granić je kao Tuđmanov ministar vanjskih poslova koristio VII upravu za medijski rat protiv Gojka Šuška, koji je opet koristio SIS za blaćenje Granića. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. Nakon što je Šušak izbacio iz SIS-a Miru Lacu, viđen je u dugim šetnjama s Matom Granićem po Mirogoju, gdje se već nakupilo mrtvih protivnika tadašnje vrhuške. Korišteni su časopisi poput Nacionala i Globusa, a danas su u slične obračune direktno uključene dnevne tiskovine. Nestrpljivi Gordan Malić ne može dočekati novi broj Globusa i javlja se žurno u Jutarnjem da plasira pometnju: "Bivši predsjednik Stjepan Mesić više je puta upozoravao da djelatnici ove 'paraslužbe' neovlašteno i tajno uhode diplomate i sastavljaju 'dosjee'". Malić propušta napomenuti da je Mesić nakon povrataka na vlast kadrovirao MVP i VII upravu i da je njegov savjetnik Saša Perković bio na čelu VII uprave, a navodno je Saša Perković kum Zorana Milanovića. Baš zgodno. Čovjek se pita da li je Kolinda kolateralna žrtva, koja je stradala tijekom praćenja njemačke veleposlanice****? Umjesto da jugoslavenski kadrovi i njihovi doušnici napuste državnu upravu, uključujući vanjsku politiku i tajne službe, javljaju se sugestije da se ti segmenti svedu strogo na jugoslavenske kadrove, koji su ubijali uredno i profesionalno!

**** Mrski Nemci
Njemački savezni kriminalistički ured (Bundeskriminalamt - BKA) izdao je 12.06.2009 tjeralicu za Sašinim taticom Josipom Perkovićem, bivšim šefom SDB za SRH (republička Udba), zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu. Izdane su tjeralice i za drugim visokim dužnosnicima bivše komunističke tajne policije u Jugoslaviji: Ivan Lasić, Zdravko Mustač i Boris Brnelić. BKA je spremna za podatke koji bi pridonijeli uhićenju traženih u Njemačkoj ili njihovu izručenju isplatiti nagradu od 5000 eura, po glavi udbaša. Švabe nas sramote - naši udbaši nisu cijenjeni vani koliko doma.

 

** Darko Domijan

Jelena je bila lijepa
Jelenu sam sreo davno
kad je veče bilo kišno
kad je veče bilo tamno

Jelena je bila lijepa
lijepa kao njeno ime
kao svijetlo u samoći
kao sunce usred zime

Jelena je bila lijepa
lutali smo dugo gradom
gledao sam njene oči
ljubio joj usne kradom

Jelena je bila lijepa
kao suma, kao more
i htjela je da je volim
da je volim sve do zore

Ali onda jednog dana
Jelena od mene ode
sve su staze bile puste
i hladne su bile vode

Ali onda jednog dana
kad su stale duge kise
shvatio sam sve je prošlo
i Jelene nema vise

Jelena je bila lijepa
kosa joj je bila sjajna
svaka riječ je jedno čudo
svaki pogled jedna tajna

Jelena je bila lijepa
a sama to nije znala
i mnoge je svoje noći
mnoga jutra meni dala

Tvrtko Dolioć 2010-03-07 Kolinda Grabar-Kitarović