Tuesday, 07 January 2014 11:46

Samostalnost je proglasila INA

U emisiji Fokus/HTV Danka Družijanića nadnevka 6. siječnja 2014. srušene su dvije opake konstrukcije. Božidar Spasić ismijao je tezu Antoa Nobila da su Stjepana Đurekovića ubili Crnogorci, kao nekakvu (krvnu i partizansku) osvetu za likvidaciju Aleksandra Rolovića od strane našeg Mire Barešića. Željko Kekić srušio je tezu o famoznom i neuhvatljivom direktoru Ine Stjepanu Đurekoviću, koji je pisao knjige protiv Tita. Kekić je jedan od rijetkih bivših udbaša koji su prešli na našu stranu bez zadrške, otvoreno prezentirajući svoj rad u jugoslavenskoj tajnoj policiji.

Franjo Tuđman iz obavještajno-kriminalnog podzemlja

Svjesno ili nesvjesno, Nobilo je objasnio zašto je Josip Perković pušten iz pritvora - time se postupak oko izručenja značajno odugovlači. Željko Peratović svjedoči da mu je Pavle Gaži 2005. rekao da je mimo njega obavljeno ubojstvo Stjepana Đurekovića, i da je naručeno od Mike Špiljka. Jakša Kušan naglasio je da bi tranzicija bila drugačija da uz Franju Tuđmana nije bio Josip Perković i njegova služba. Perković je omogućio Tuđamanu da ode u inozemstvo, čime je stekao prednost od 4 do 5 godina u odnosu na ostalu hrvatsku opoziciju. Neki su domoljubi tada bili u zatvoru i bili su važniji od Tuđmana. Udba je javno radila od Tuđmana disidenta i žrtvu, a tajno mu dala priliku da sa svojim suradnicima osnuje HDZ. Paralelna osnivačka skupština HDZ-a eliminirala je Marka Veselicu i ostale istinske hrvatske mučenike tog vremena. Nije bilo nikakve opasnosti od građanskog rata.

Peratović je iznio niz kontraverznih okolnosti. Vilim Mulc rekao je Peratoviću da je Tuđman dobio putovnicu na preporuku Službe (Udba, odnosno SDB, odnosno SDS u SRH), ali na prvotnu inicijativu Mike Špiljka. Štefa Špiljak posjećivala je Tuđmana u zatvoru. Mogućnost da je Franjo Tuđman pripadao nekakvom komunističkom, udbaškom ili naftaškom podzemlju Jugoslavije baca posve novo svjetlo na ovakvo osamostaljenje RH. Tko je formirao RH? Podzemlje, Udba, Ina, ili podzemlje Ine? Jesu li Banski dvori raketirani da bi se osamostaljenje RH simbolički proglasilo u zgradi Ine? Hrvatska je u našem vlasništvu i pod našom upravom koliko i Ina. Kako veli Peratović, u presudi Pratesu piše da je i Stjepan Đureković bio terećen za financijske malverzacije u Ini, ali u manjoj mjeri od Vanje Špiljka. Đurekovića je vjerojatno Udba nagovorila/uplašila/delegirala da ode u inozemstvo. Kušan je pokazao originalni primjerak Nove Hrvatske, a Spasić svoju krivotvorinu s lažnim intervjuom Đurekovića (operativna akcija Pismo), u kojemu "Đureković" izjavljuje da namjerava preuzeti hrvatsku emigraciju, čime je stvarni Đureković postao meta vodećih hrvatskih emigranata. Kušan je tu krivotvorinu nazvao "Jerihonska truba".

Ustaška zmija bila je Udba

"Imali smo doušnike u Ini koji su nam javljali kada netko ukrade 3 litre benzina, a kamoli da ode rukovodilac naše najveće kompanije u inozemstvo a da mi to ne znamo" - izjavio je Kekić. "Akciju Dunav, koju spominje Spasić, vodio je Beograd. Mi smo tek kasnije zaveli operativnu akciju Brk.

Od nas 850, 750 ostalo je u Službi. Nadnevka 14. siječnja 1991. uhitio sam onu ekipu KOS-ovaca koji su pripremali materijal za famozni film o Martinu Špegelju. Film je bio prikazan 25. siječnja. Zaradio sam kaznenu prijavu u Beogradu za podrivanje bratstva i jedinstva (objavljenu u Narodnoj armiji), ali sam zaradio i prezir svojih kolega u Zagrebu. U najžešćem bombardiranju grada Karlovca, pukovnik Marjanović vodio je akciju sa Kamenskog, a ja sam kao tadašnji šef SIS-a u 137. brigadi, na svoju ruku ozvučio Marjanovića, njegov telefon, da bi kasnije djelatnici SZUP-a u Karlovcu vršili pritisak na zaposlenike pošte koji su mi to omogućili. U jednom trenutku skinuli smo mobilni telefon s kojeg je funkcionirala kompletna Krajina, uključujući komunikaciju prema četničkim štabovima od Švicarske do Australije. Na zahtjev načelnika operativne zone predali smo to SZUP-u, i telefon je jednostavno zatvoren. U jeku bitke stavili smo žute reflektirajuće boje na vojna vozila i vozila MORH-a, što je bilo u interesu neprijatelja. Jedan dio tih ljudi (iz Udbe) nije razmišljao hrvatski, a primao je plaću u hrvatskim službama." Peratović je dodao da je Udba stvorila ovu državu.
    
Zanimljiva analiza Nine Raspudića

U svojoj kolumni u Večernjaku ukazao je na neke interesantne značajke Perkovićevog "senzacionalnog" novogodišnjeg intervjua u Večernjaku. Perković je štitio turističku sezonu! Dakle, svašta! Nakon što su neki dokumenti tzv. Vukojevićeve komisije završili u njemačkom tužilaštvu, pokrenuta je nevjerojatna medijska kampanja protiv Vice Vujkojevića, koja je kulminirala konstrukcijama o silovanju nepostojeće žene. Kao da smo svi ludi, Perković nas danas uvjerava da je sa svojim doušnikom Krunoslavom Pratesom razmjenjivao podatke za spas ugleda hrvatske emigracije. Raspudić inteligentno primjećuje konflikt u Perkovićevoj konstrukciji - Perković veli da zna tko je ubio Stjepana Đurekovića, a onda sve prevaljuje na Stanu Dolanca i njegovo obožavanje Tita. Tu je i prijetnja: ako me izručite Njemačkoj, imenovat ću ubojicu! A kada stvari odu u tome pravcu, može imenovati upravo onoga koga će smatrati najodgovornijim za svoje izručenje. Ako Partija ne obavi ono što od nje osobno očekuje, Perković može razotkriti Ivicu Račana!

Osobno sam više puta pisao o tome da je Udba bila uplašena likvidacijama "bezbednjaka" u Rumunjskoj i da je zato prihvatila višestranačke izbore. I da su udbaši igrali na sve moguće rasplete - da je JNA uvela izvanredno stanje, udbaši bi dobili odličja kao uspješni infiltranti u našim redovima, koji su kompromitirali Hrvatsku samom svojom prisutnošću u državnoj administraciji.

Da se ne zaboravi

Koliko pamtim atmosferu okupljanja u Lisinskom, trebalo se dogoditi pomirenje udbaša i komunjara sa "ustašama", da bi ovih dana Perković ponovno prozvao nekakvu "ekstremnu hrvatsku emigraciju". Što su Josip Perković i Zdravko Mustač? Ekstremna represivna jugoslavenska policija! Kako Perković interpretira tranzicijske godine, stječe se dojam da je Franjo Tuđman bio njegov agent. Udba i doušničke mreže nisu rekonstruirane, nego je naciji podvaljena sumnjiva evidencija "Janjičar", načinjena za kompromitiranje političkih protivnika. U dobro posloženoj emisiji Fokus, Danko Družijanić otvorio je niz novih prijepora.

Zašto je od svih tih silnih srbijanskih "kontraobavještajnih grupa" demontirana samo ona poznata kao "Labrador"? Što je sa ostalom stranom agenturom i gdje je sve infiltrirana? Koliko je tih i takvih mafija proizvela komunistička Ina? Umjesto suđenja ubojicama koje su otrovale kardinala Alojza Strepinca, moramo slušati izmišljotine o spašavanju Stepinčevih dnevnika. Najžešći predstavnici i pobornici jugoslavenske represije danas se predstavljaju kao protuobavještajci. Zašto su toliko zanimljivi Memorandum SANU, prvi i drugi, ako se upravo provodi novi, treći. Nitko nije pustio "ustaše" u Zagreb - takvi su pod hitno likvidirani. Dok su domoljubi ginuli na ratištu, udbaši, partijaši i "naftaši" posve su reokupirali zemlju.

Tvrtko Dolić  2014-01-07  Samostalnost je proglasila INA