Thursday, 19 December 2013 18:30

Ekonomski pamflet HDZ-a

Vladajuća koalicija Kukuriku nema znanja za izlazak iz krize, ali je nekako uspjela iznuditi ekonomski program HDZ-a, prije nego što sama izađe pred Javnost sa svojim novim pamfletima. Novost je preuzimanje moderne terminologije EU, pa se u prvi plan postavlja razvojno uravnoteženje proračuna, što se po "staroj" terminologiji zvalo proaktivnom politikom proračuna. Na našu žalost, ekonomija se ne može pokrenuti kroz nove jezične izraze. Prvi zahtjev svakog proračuna je da treba biti uravnotežen.

I, kako se radi program? Pa, otvorite excel tablicu ili neki alat s gotovim kockicama i grafikonima, nakon toga popularne fraze upišete u kvadratiće stupaca, i novi program-kuća je sazidan. Danas su u modi ravni krovovi, ali svaki ekonomski program djeluje toplije ako dodate klasično krovište, u koje ne upišete "korumpirana elita", nego "zapošljavanje i nova radna mjesta". Obje najjače stranke prodaju nam računalne kućice dok poslovne banke izbacuju svoje dužnike iz njihovih stvarnih kuća i stanova. Ove je godine ovrhama oduzeto 6.488 nekretnina, 90 posto njih ovrhama nad prezaduženim građanima. Martina Dalić presložila je fraze Partije u jednako konfliktan ekonomski program HDZ-a

Pučki HDZ previdio je demografiju

Imamo fenomen da ekonomski program jedne pučke stranke zaobilazi temeljni problem RH, onaj demografski. "Socijaldemokratska partija" ignorira socijalnu politiku, a narodnjački HDZ ne prepoznaje demografski kolaps Hrvatske. U dvije godine vladavine koalicije Kukuriku, bez posla je ostalo 30.000 mladih. Svaki ekonomski projekt mora proći testiranje demografskih zahtjeva i demografskih uvjeta. Naš poznati demograf Stjepan Šterc bio je tu negdje, navraćao je na konvencije HDZ-a, najčešće u društvu našeg Mandele, pokojnog Zvonke Bušića, pa mi nije jasno da "demografski" HDZ nije Štercu dao primjerenu važnost pri izradi svog ekonomskog programa.  

Prema ekonomistima HDZ-a, "uravnoteženje proračuna koje potiče rast" oslanja se na efikasnu javnu upravu, zdravije zdravstvo, na subvencije za razvoj i inovacije, i na privatizaciju i konkurentnost javnih poduzeća. Konkurentnost izvoza i privlačenje ulaganja planiraju se provesti kroz smanjenje poreza, preskakanje prepona/prepreka, kroz primjereno obrazovanje i kroz preusmjeravanje HBOR-a u strogo izvozne projekte. Treći stupac, ulaganja i projekti, oslanjaju se na prebacivanje državne imovine u funkciju razvoja, na infrastrukturu, energetiku, i na fondove EU za rast i konkurentnost. U takvim tablicama, kroz stupce horizontalno prolaze konkurentnost, otvorenost promjenama i efikasnost rada. Kako pomiriti rezanje proračuna, smanjenje PDV-a i doprinosa, manju efikasniju javnu upravu, sa učinkovitijim zdravstvom, rastom zaposlenosti, kapitalnim investicijama i razvojem?

Detalji su jednako deklarativni, koliko i osnovne postavke. Efikasnija javna uprava najavljuje se kroz vezivanje nagrađivanja uz rezultate rada. Prevedeno: šefovi će našim novcima zasipati svoje miljenike. Iza obvezne rotacije kadra krije se napredovanje podobnika. Ocjenjivanje djelatnika kod nas se izrodilo u negativnu selekciju i zgodnu metodu za lagodnu prevlast klanova. Najviše me razveselila namjera HDZ-a da pomogne poduzetnicima i građanima da shvate svoje porezne obveze. "Porezna uprava nije instrument progona! Poduzetnici moraju prestati živjeti u strahu od države!" Dakle, što može izjaviti Martina Dalić, to se treba dosjetiti. Zrela je za nagradu za inovacije. Ženo Božja, bebe se prestraše ovakve države! A kada odrastu i poberu nešto životnog iskustva, ljudi k'o ljudi. Boje se ekonomskih poboljšanja SDP-a i HDZ-a, iako takva poboljšanja ne postoje.

Osnovni problem HDZ-ova nauka je da postavlja zaključke kao aksiome. Svaka nova HDZ-ova biblija uvijek počinje sa komunističkom apokalipsom. Gledano kroz naše stanje, u pojedinim odnosima novog ekonomskog programa HDZ-a implicitno su sadržane nelogičnosti, uz prilično opaku vrtnju u krugu. Za rast je važno smanjenje PDV-a, do kojega će doći nakon što krene rast! Svemu je postavljeni cilj istovremeno uvjet!

Nastavit će se poklanjanje državne imovine

Državnu imovinu ponudit ćemo u bescjenje, a posljednjih godina državna administracija žestokim tempom seli u skupe nekretnine u stranom vlasništvu, uz obvezujuće ugovore na deset godina (cementirane za ostatak mandata, plus još dva). Vjerojatno se radi o nekakvoj tajnoj zadaći - država stranom interesu osigurava kontinuiranu dobit. Znate, to na strane investitore djeluje poticajno! Teško je oteti se dojmu da je HDZ-ov pamflet načinjen u suradnji sa stručnjacima razvijenih zemalja i za te zemlje. Uravnoteženje proračuna u smislu razvoja kod nas je sistemski neprovedivo i praktično spriječeno. Baš da se to nikako ne dogodi, zemlja je zaduživana i kada to nije bilo potrebno.

Događaju se nevjerojatni obrati - Vedrana Rudan stala je uz "branitelja Slavka Linića". Prezadužena nesretnica zaista vjeruje da novi ZPK manje pogoduje bankama a više dužnicima s valutnom klauzulom u švicarcu, i da nije donesen zato da relativizira presudu Radovana Dobronića glede tužbe udruga Potrošač i Franak. Tko tako jeftino prevari Rudanicu, zaslužuje još jedan mandat. 

Kukurikavci će ostati na visokim pozicijama

Malo je čudno da HDZ-ovci tvrde kako neće biti otpuštanja u administraciji, kada se ponovno vrate na vlast. Naime, 2003. je HDZ dobio podršku jednog dijela glasača zbog najave političkog resetiranja u državnoj administraciji, uključujući javna poduzeća. Obećano je da će s naše grbače otići svi oni koji su nam politički nametnuti, iz tadašnje Račanove koalicije, da bi se HDZ-ovci u konačnici distancirali od pravde kroz deklariranje da nisu revanšisti. Analize pokazuju da najveći namet na grbači građana RH predstavljaju stranački podobnici, za koje se izmišljaju dobro plaćena radna mjesta.

Luka Budak, ravnatelj Centra hrvatskih studija u Australiji, tvrdi da je dijaspora 2012. doznačila 1,5 milijardu eura. Gdje je nestao taj novac? EK postavlja pitanje nadzora javnog duga, koji će u vrijeme povratka HDZ-a na vlast narasti na 75 posto BDP-a. Europska komisija zahtjeva i uštede u javnim poduzećima, lokalnoj upravi i komunalnim poduzećima, u smislu smanjenja subvencija, materijalnih rashoda i troškova zaposlenih. Tajna našeg kolapsa je u preskupoj državi i nametničkim društvenim strukturama, uključujući političke stranke, uključujući njihovu korupciju.

Tvrtko Dolić  2013-12-17  Ekonomski pamflet HDZ-a