Tuesday, 17 December 2013 18:25

Hrvatska je podstanar u Lijepoj Našoj

Stranci su najmodavci državnoj administraciji. Ministarstvo zaštite okoliša, Državni zavod za zaštitu prirode, Agencija za zaštitu okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, svjedoče samom svojom strukturnom matricom o pretrpanosti "naše" preskupe državne uprave. Cijela ta razgranata topologija prilično sumnjivog učinka seli u Zagreb Tower, koji je uglavnom u stranom vlasništvu. Ukupnu cijenu najma možemo samo pogađati. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU seli u prostor PBZ-a u ulici Franje Račkog, uz Trg burze, za oko 50.000 eura mjesečno. Prava sitnica za jednu zemlju koja se ovih dana dodatno zadužila za 1,75 milijardi dolara, bez velike priče, uz visok prinos od 6,2 posto.

Kotromanović se vraća u grad - nije pronašao Titov bunker

Da bi se opravdala seoba Grčićeva ministarstva, koje se na Krešimircu nije pretvorilo u Hrvatskog radišu, na mjesto zločina i okupacije, odnosno na poziciju Komande JNA, vraća se Kotromanovićev ured, odnosno najviši kabinet MORH-a. A prethodno je na prilagođavanje vojarne Croatia utrošeno 240 milijuna kuna. Vjerojatno se uređivao i Titov bunker. Kabineti ministra obrane i načelnika GS povezani su satelitskom vezom a nalaze se u istoj zgradi, jedan iznad drugog. Veza prema Pantovčaku ostala je doušnička.

Da vas podsjetim, iz MORH-a smo 2010. dobili priopćenje da je završila demilitarizacija Zagreba i da je MORH u vojarni Croatia uređen po svim NATO-standardima. Nikako mi nije jasno da je Kazališni trg ostao Trga maršala Tita, a Maršalka je ipak preimenovana, iako je prva činjenica veća sramota. Tko je danas maršal, u ovoj reokupiranoj Hrvatskoj? Kotromanović ili Josipović?       

Sve što stranci kupe, mora se staviti u funkciju

Nisu selili samo kabinet ministra Obrane i GS. Najprije prodamo Plivu, a onda Ministarstvo pravosuđa i Pravosudna akademija presele u zgradu Plive u Vukovarskoj ulici, uz mjesečni najam od 75.000 eura, koji će za dvije godine porasti na 96.200 eura. Ministarstvo pravosuđa kao korisnik i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) kao zakupac, potpisali su 6. kolovoza ove godine ugovor o zakupu Plivine zgrade na 10 godina. Razmatra se mogućnost da u istu zgradu usele Državnoodvjetničko vijeće i Državno sudbeno vijeće. Sve je to tužno finale tužne priče o "našoj" privatizacijskoj pljački.

Kada su studenti u srpnju 2008. došli prosvjedovati ispred Ministarstva obrazovanja i znanosti na Trgu hrvatskih velikana, saznali su da je preselilo na novu lokaciju, Donje Svetice 38, gdje su preselile i Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Najam prelazi 100.000 eura mjesečno. CO ima u svome posjedu veliki prostor, a za tu domaću osiguravajuću kuću otimaju se naš Adris i poljski PZU. Jasno je da bi se svaka razumna vlada odlučila za Adris. Već 20 godina veselimo se dolasku stranaca-najmoprimaca, a ono je došlo do totalnog zaokreta. RH je podstanar! Prostori u domaćem vlasništvu zjape prazni, ili se iznajmljuju u bescjenje, a država postaje elitni podstanar u tuđem prostoru, umjesto da stavljanjem u funkciju vlastitog prostora smanji rashodovnu stranu proračuna. Da se kojim slučajem ne dogodi pozitivan zaokret, država potpisuje ugovore na deset godina.    

Tvrtko Dolić  2013-12-17  Hrvatska je podstanar u Lijepoj Našoj